15 Temmuz’da ben dahiyim diyen şizofreniz – Mine Bay Yazdı

15 Temmuz’da ben dahiyim diyen şizofreniz – Mine Bay Yazdı
Yayınlama: 15.07.2024 14:51
A+
A-

15 Temmuz’da kim neyi eniştesinden öğrendi ne oldu ne bitti… Çok bilinmezli bir denklem gibi gözükse de her aklı başında insan fikir yürütebilir. İpuçlarını takip ederek mantıklı bir sonuca varabilir.

Benim bugünkü bahsim olaydan sonra gerçekleşenler.

Bu tarihin halka kabullendirilmeye çalışılan şekli, 15 Temmuz’un ne olduğu.

Yaşananları malum herkes biliyor fakat bu tarih bir Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi kutlanmaya çalışılıyor, resmî tatil ilan ediliyor.

Siyasal İslamcılık güden hükümet yıllar yılı ülkeyi şeyhlere, cemaatlere, tarikatlara, Cumhuriyet düşmanı yeşil takkelilere teslim etmeye, onlarla el ele kol kola yönetmeye çalıştı.

İrticanın hortlayıp gırtlağımıza sarıldığı ve sarılmaya devam ettiği şu günlerde, yeşil takkelilerle hükümet arasındaki çıkar çatışmasını, anlaşmazlığı idrak ediyor, bilmiyorum neden, güzel bir günmüşçesine Cumhuriyet Bayramı tadında kutlamaya çalışıyoruz, daha doğrusu kutlamak zorunda bırakılıyoruz.

15 Temmuz neydi, bir büyük kalkınma hamlesi miydi, dünya devlerine karışmaya başladığımız tarihler miydi, dünyanın en iyi markalarını ürettiğimiz günler miydi, Mars’a kendi imkanlarımızla uzay aracı gönderdiğimiz yıl mıydı, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk üçte yer aldığımız tarih miydi?

Yoksa bir rezilliğin bir felaketin kara günü müydü? İnsan kara gününü kutlar mı?

“Efendim, ihtilal yapmayı başaramadılar, biz onu kutluyor, ölen vatandaşı anıyoruz.” diyeceksiniz.

Gerçekten başaramadılar mı, gerçekten bu işin arkasında olanlar, siyasi ayağı temizlendi mi, yoksa üstü örtülüp unutturulmaya mı çalışıldı?

Öğretmen, fırıncı, lokantacı içeri atılırken, siz Erdoğan’a bağlılığını bildiren, FETÖ’ye lanet eden bir tane FETÖ’cü bakanın, milletvekilinin şunun bunun yargılandığını, içeri atıldığını duydunuz, gördünüz mü?

FETÖ borsası kurulduğunu, parasını verip bu işten yırtanları da duymamış görmemişsinizdir.

Bakınız, genel manzara bu. Okullarda 15 Temmuz köşesi kurulan, resmî tatil ilan edilen, amirin memura yürüyüş yapılacak katılın diye talimat verdiği bugünün nesini kutluyoruz?

Bugün bize perde arkasından ne şekilde dayatılıyor biliyor musunuz, Erdoğan’ın tekrar doğuşu ve yükselişi ile AKP’nin mutlak hâkimiyeti.

Aslına bakarsanız yasama, yürütme ve yargının Erdoğan’a bağlanmasını kutluyoruz.Kavram karmaşası yaratılıpAKP’nin vatandaşın gözünde devlet gibi gösterilmesini kutluyoruz.

Vatandaş:“Siz cemaatlerle, tarikatlarla niçin iş tuttunuz, bu gerici unsurlar nasıl orduya sızdı?” demesin diye on beş temmuzu kutluyoruz.

Vatandaş: “Üniversite sınavında soruları nasıl çaldılar, bu insanlar niçin bu kadar özgür ve pervasız?” demesin diye on beş temmuzu kutluyoruz.

Yıllar yılı devlet kadrolarına yerleştirilen onca insanı, cemaatçi akademisyenlere dağıtılan unvanları sormasın sorgulamasın diye on beş temmuzu kutluyoruz.

Ölenleri anıyor fakat o gün onca insan niçin öldü, bunda hükümetin, bizi yönetenlerin hiç mi suçu yoktu demeyelim diye on beş temmuzu kutluyoruz.

Her yıl ama her yıl kutlamalar, anma törenleri, yürüyüşler yaparak yolsuzluğu, haksızlığı ve çirkinliği saklamaya çalışıyoruz.

On beş temmuza süslü bir isim takıyor, ona Demokrasi ve Milli Birlik Günü diyerek kalkışma gününü paravan misali kullanıyoruz.

Yaşlanmış, göz kapakları sarkmış, yüz çizgisi yok olmuş, saçı dökülmüş; takma otuz iki dişiyle şuh kahkahalar atıp ağır makyajıyla göz süzen, cilve yapan yaşlı bir kadınız.

Her gün hayaller gören, basit günlük işlerini dahi yapamayan fakat ben dâhiyim diyen bir şizofreniz.

Uyuşturucu müptelası, yoksunluk zamanlarında krize girip beyin ameliyatı yapmaya çalışan bir cerrahız.

Aslına bakarsanız kendimizi kandırdığımız falan da yok, daha fenası bizi kandırmalarına müsaade ediyoruz.

Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme mezunudur. Yazmak dışında herhangi bir işle meşgul olmamıştır. İlk romanı “Kasaba” 2017 yılında yayımlanmıştır.1980 ihtilalinden bugünün Türkiyesine değin geçen süreyi hikâye eder. Yer yer büyülü gerçeklik unsurları ile yer yer distopik bir evren gözlenir. İkinci romanı “Eşikte” 2019 yılında yayımlanmıştır. Tipik bir post modern romandır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğini almış, yüz kütüphaneye dağıtılmıştır. Üçüncü romanı “Kesit” 2020 yılında yayımlanmıştır. Tarikat yaşamını hikâye eder. Tek öykü kitabı “Kestane’nin Düşü” 2022 yılında yayımlanmıştır. Toplamda yedi öyküden oluşur. Siyaset araştırma ve inceleme konulu “Ulak” 2023 yılında yayımlanmıştır. Kitapta ülke siyasetinin yanı sıra kitap analizleri, gezi, anı ve denemeler de yer alır. Deprem konulu son romanı “Toz” 2024’te yayımlanmıştır. Medya Siyaset Kanalı’nda kitap analizi programı yapmaya, çeşitli gazetelerde gündem ve siyasete dair köşe yazısı yazmaya devam etmektedir.