Eğitim 4.0 ve online eğitim sayfaları

Eğitim 4.0 ve online eğitim sayfaları
Yayınlama: 24.06.2022 21:28
A+
A-

Almanya, “2025’ e kadar endüstri 4.0’ı tam olarak oturtacağım” derken, Türkiye’nin ise, endüstri 2.0 ile 3.0 arasında bir seviye olduğunu TÜBİTAK ifade etmektedir.

Endüstri-Eğitim ilişkisine bağlı olarak Türkiye’de en gelişmiş yenilikçi eğitim kurumları eğitim 4.0’a yönelmiş olmanın yanında çoğunlukla eğitim 3.0 seviyesindeolan kurumlarımız ve E.3.0 dan da geriye yönelen kurumlarımız vardır.

Eğitim 3.0: İstendik davranış ve düşüncede tek tip insan yetiştirilir ve doğuştan var olan yaratıcılık yok olurken öğrencilerin kendilerine has ilgi alanları, potansiyelleri ve yetenekleri törpülenir.

Eğitim4.0:Öğrencilerin var olan ilgi alanlarının, yetenek ve potansiyellerinin ortaya çıkartılması ve yaratıcılıklarının geliştirilmesini temel alınır.

Endüstri 4.0 ile hayatımıza sibernetik robotik big data, nano teknoloji, yapay zeka, otomasyon, global vatandaşlık ve dijital çağ gibi birçok kavramlar girerken eğitim sistemi de bu değişimin bir parçası olarak Eğitim 4.0 a dönüşür.

Eğitim 4.0’da öğretmen artık “eğitim” adına yaratıcılığı yok ederek tek tipleştiren ve “öğretim” adına bilgi aktaran değildir.

Yeni çağda öğretmen liderlik edendir, rehberlik edendir.

Eğitim 4.0, endüstri 4.0’ın ihtiyacını karşılamak üzere tanımlanmış bir sistemdir.

 Eğitim 4.0 ile hayatımıza giren kavramlar 

Yapay zeka, makine öğrenme, derin öğrenme, nesnelerin interneti, büyük veri, bulut teknolojisi, otonom araçlar, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik, ¾ boyutlu yazıcılar, öğrenme analitikleri, 5G Akıllı sistemler, ileri otomasyon sistemleri, sensor teknolojisi, uzay teknolojisi.

Eğitim 4.0’da makinelerin robotların yönetimi ele alması bir tarafa, aksine insan-makine etkileşiminin yoğun olduğu bir yapıdan bahsediyoruz.

Eğitim 4.0 da sistem, insan odaklıdır.

Geçmişe bir göz atarsak e endüstri 1.0’dan itibaren insan emeği kas gücü temellidir. Ancak yavaş yavaş teknolojik gelişimlerin etkisi arttıkça endüstri 4.0’a doğru her aşamada kas gücü yerini ilk aşamada mekanik makinalara, sonrası dijitalleşmeyle birlikte robotik sistemlere, akıllı makinelere yönlendiğini görüyoruz ve burada da kas gücünden ziyade daha akıllı daha yenilikçi, yaratıcı bireylerin ön planda olduğunu görüyoruz. 

Eğitim 4.0 (E 4.0) da değişen nedir? 

Esnek öğrenme ile İstediğin zaman, istediğin yerde ve istediğin eğitimi alabiliyorsun.

Bugün gelişmiş ülkelerin birçok üniversitelerinde sınıfta bir akademisyenin anlattığı dersi online sistemle 80 bin kişi gibi  bir sayıda izleyebiliyor.

Eski sistemde öğrenciler daha kapalı, daha az kişiye, belli yerde, belli zaman aralığında ders verilmektedir.

E 4.0 ile derslerin teorik kısmı sınıf dışında verilirken, öğrenmenin dışında branç eğitimlerine yönelik olası gereken laboratuvar, stüdyo ya da açık ortamlarda uygulamaya yönelik olarak öğretim üyelerine ve öğrencilere daha çok zaman ve fırsat kalabiliyor.

E 4.0, kişileştirilmiş, bireysel eğitime imkan tanıyor olması, özellikle üstün yetenekli ya da otistik bir çocuğun kendine özgü eğitim alabilmesi mümkün olabiliyor.

Ücretsiz online eğitimler, uluslararası geçerliliği olan online sertifika kursları, ilköğretim, lise ve üniversite seviyesinde online eğitim veren üniversiteler gelişmektedir.

E 4.0 da sınavlar dijital ortamlarda yapılmaktadır. TOEFL, ACT IELTS gibi. Günümüzde pek çok üniversite ya da lise sınav yerine proje bazlı sistemle öğrencilere ödev vermeyi tercih ediyor. Aynı zamanda öğrencinin dijital ortamda gerçekleştirmiş olduğu ödevler çok daha önemli yer kaplıyor.

Bugün çoğu gelişmiş ülke üniversite kabullerinde şunu görüyoruz: Öğrenciler sadece standardize test sonuçları ile değil, artık özgeçmişlerinde de yapmış oldukları özellikle bilimsel projelerle alınıyorlar. Artık sınavlardan önce bakmamız gereken yerler öğrencilerin geliştirmiş olduğu toplum odaklı, insan odaklı projeler önem kazanıyor.

Eğitim 4.0 ve fark yaratan dersler 

Kodlama, Küresel farkındalık, Finansal okur yazarlık, elektronik, tasarım, liderlik

Gelecek bilimcilere(fütüristler) göre 20 yıl sonra dünyadaki mesleklerin yaklaşık %60’ı artık tarihe karışacak.

Ör: Japonya’da kafelerde garsonlar yerine robotların görev almaya başladıklarını görüyoruz.

Bankacılık sektöründe çalışacak ve kariyer planlayanlar bilmelidirler ki 20 yıl sonra bu sektörde çalışan insan oranı %80 azalacaktır.

Şu an hayatımıza fazlasıyla girmiş olan bankamatikler artık ortama on sene sonra dilediğimiz her işlemi yapabilir hale gelecektir. Muhasebecilik kavramı kalmayacak.

Artık e 4.0 ile bilgi odaklı eğitimden çıkıp, beceri odaklı eğitime geçmek zorunluluğu vardır.

E.4.0 ile bilgi aktaran değil, kişiye uygun beceri geliştiren eğitimden bahsediyoruz.  

Çünkü bir insan ne kadar bilirse bilsin tüm dünyanın her gün ikiye katlayan bilgisini taşıyan bilgisayar kadar bilemeyiz.

Beynimizi ezber bilgilerle doldurarak depo gibi kullanmak için zaman ayırmak yerine tamamen beceriye odaklanılarak beynimizinsürekli gelişim sağlayan bir imalathane gibi kullanılarak geliştirilmesi gereği vardır.

E.4.0 ile sistematik düşünme ile öğrenmek: Sorgulamak, analiz etmek, mukayese ederek öğrenme ve kendine has yeni çıkarımlarda bulunarak sürekli öğrenme süreci içinde olmaktır.

Sistematik düşünmeyi öğrenme sayesinde üretilen bilim ile teknoloji üretilir. Teknoloji sayesinde sanayi gelişir. Gelişen sanayi finans kapitali üretir. Finans kapital toplumsal refahın artışı ile bilimin sanatın sporun gelişimi hızlanır ve bu kendisini güçlendiren olumlu bir döngüdür.

Bu döngüyü tersine çeviren eğitim sistemlerine sahip ülkelerin yıkım sürecine girmesi kaçınılmazdır.

Bunu eğitimde nasıl gerçekleştireceğiz? 

Bunun anlaşılmasına yönelik anne babalara “sizler için çocuğunuzun en önemli ve en kıymetli dersi hangisidir?” soruma karşılık “Matematik- fen bilimleri Türkçe yabancı dil” diye cevap veriyorlar.

Ancak bilinmelidir ki bundan 10 yıl sonra en kıymetli dersler bedensel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişim sağlayanbeden eğitimi, müzik, resimve tiyatro gibi dersler olacaktır.

Yani çocuğun zihnini, bedenini, yaratıcılığını girişimciliğini geliştirecek dersler daha ön plana geçeceklerdir.

Bugün bir çocuk bir müzik aletiyle daha fazla ilgilenmeye başladığı zaman öğrenci velisi “o müzik aletiyle zaman harcayacağına iki matematik sorusu çözsen daha faydalı olmaz mı?” diye tepki verirler.

Halbuki müzik, resim, beden eğitimi öğrencinin disiplinini, odaklanmasını, bedensel ve zihinsel gelişimini ve  daha fazla geliştirirken akademik başarısı ve yaşam başarısı olumlu yönde gelişir.

Yapılan araştırmalar beynimizin sağ lobu sezgiler hayal kurma, sanat, yaratıcılık ile ilgiliyken, sol lob ise mantık, analitik düşünme, muhakeme ile ilgilidir.

Hem sağ hem sol kısmının geliştirilmesi sonunda zihinsel verimin 10-12 misli arttığı tespit edilmiştir.

Ayrıca bir grup öğrenci her sabah temiz havada oldukça basit egzersizler yapmasından dolayı zihinsel yönden %33 daha güçlendiği tespit edilmiştir.

Spor yapmak, öğrencileri bedensel, zihinsel ve sosyal olarak geliştirirken IQ yanında EQ artışını da sağlar.

Akademik başarıda IQ daha etkili iken, hayat başarısında EQ önem kazanmaya başlar.

E 4.0 öğrencilerin bedensel zihinsel ruhsal ve sosyal yönden daha iyi olmalarına önem verir.

“Sağlam kafa sağlam  vücutta bulunur”  Atatürk bilimin rehber edinilmesini yurt çapında sanatın, sporun ve bilimin geliştirilmesini oldukça önemsemiştir.

Hakkı Güleç

 

Yararlanabileceğimiz  bazı online sayfalar

Khan Academy Türkçe: Ücretsiz Ders Videoları ile Uzaktan Öğrenme ve Online Eğitim Platformu

Telefonda Etkili İletişim Eğitimi | Online Eğitim – CAMPUS ONLINE

www.Udemy.com

https://www.masterclass.com/

Her şey hızlanıyor… – Genel Bir Tekrar | Coursera

EDX Eğitim Dünyası – Sertifikalı Online Eğitimler

Sesli Kitaplar https://audioteka.com/tr

www.Webometrics.com  dünya üniversiteleri akademik başarı sıralaması

Sertifikalı Online Eğitimler | Boğaziçi Enstitüsü (istanbulbogazicienstitu.com)

Psikolojik Danışman- Eğitimci/Yazar