Şimdi efendim ülkede tasarruf tedbirleri var!
Ülkede halkı inim inim inleten acı reçeteler var!
Ve Washington’a, NATO toplantısına Cumhurbaşkanı Erdoğan tam 5 uçakla gitti.
Birinci uçak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı taşıyan uçak,
İkinci uçak, Cumhurbaşkanı’nın heyetini taşıyan uçak,
Üçüncü uçak, ekipmanları taşıyan uçak,
Dördüncü uçak, zırhlı araçları taşıyan uçak,
Beşinci uçak TBMM başkanı Numan Kurtuluş’un Erdoğan’ı Washington’da karşılamak üzere öncesinde uçtuğu uçak.
Öte yandan NATO’ya yeni giren Finlandiya ve İsveç başbakanları Washington’a İsveç’e ait küçük bir uçakla birlikte gittiler.
Olay şöyle gelişmiş, Finlandiya başbakanı tarifeli uçakta yer bulamayınca İsveç başbakanını aramış, aralarında geçen konuşma sonrası toplantıya birlikte gitmeye karar vermişler. Uçakta verdikleri fotoğrafla da bütün dünyanın ilgi odağı olmuşlar.
Şimdi de toplantıya aynı uçakla giden bu iki ülkede kişi başına düşen milli gelir ile ülkemizde kişi başına düşen milli geliri karşılaştıralım. Finlandiya’da kişi başına düşen milli gelir 50 bin, İsveç’te 55 bin, Türkiye’de 12 bin Euro!
Ülkemizde yaşanan kriz sebebiyle alınan tedbirlerden biri de 17 Mart tarih ve 2024/7 sayılı tasarruf tedbirleri genelgesi biliyorsunuz. Genelgede yok yok!
Şöyle başlıyor genelge: “Kamu kaynaklarının maksadına uygun azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek kullanılması her kamu kurum ve kuruluşu ile görevlisi için bir görev ve aynı zamanda bir mecburiyettir. Bu anlayışla; …kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin aşağıdaki tedbirlerin alınması gerekli görülmüştür.”
Bu genelgeye uyacak olanlar kimler?
Kamu kurumları ve görevlileri…
Önce ‘kamu’ sözcüğüne bakalım. TDK sözlüğünde kamu: “Halka hizmet götüren devlet organlarının tümü.” Şeklinde tanımlanmış.
Tanımda geçen organlara gelince Anayasamız göre üz organ söz konusu: yasama, yürütme, yargı. Demek ki kamu deyince bu organlar eliyle yürütülen hizmetleri anlamamız gerekiyor.
Şimdi daha fazla kafa karışıklığına sebebiyet vermeden yine genelgeye dönelim. Genelge ‘Genel İlkeler’ ile başlamış ve şu başlıklar altında tasarruf tedbirlerini sınıflandırmış: “Taşınmaz Edinilmesi, Kiralanması ve Kullanılması- Resmi Taşıtların Edinilmesi ve Kiralanması- Haberleşme Giderleri- Personel Görevlendirmeleri- Basın ve Yayın Giderleri- Kırtasiye ve Demirbaş Alımları- Temsil, Tören, Ağırlama ve Tanıtım Giderleri-Personel Giderleri-Enerji ve Su Alımları-Personel Servis Hizmetlerine İlişkin Giderler- Diğer Hususlar”
Bu noktada “Temsil, Tören, Ağırlama ve Tanıtım Giderleri” başlığı altında neler vara bakalım: “Temsil ve ağırlama ödenekleri, zorunlu haller dışında kullanılmayacaktır.”ifadesiyle başlayan açıklamalar şöyle devam ediyor: “Uluslararası toplantılar ile milli bayramlar hariç açılış, seminer, yıl dönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek ve benzeri davetler düzenlenemeyecek, hediye verilmeyecek ve diğer adlar altında ödeme yapılmayacaktır.” Devamında tebrik ve kutlama mesajlarının elektronik ortamdan gönderilmesinden, ajanda, takvim, plaket, hatıra, hediye, eşantiyon ve benzeri malzemelerin alım, basım ve dağıtımın yapılamayacağı, mevzuattan kaynaklanan zorunluluklar hariç basın ve yayın organlarına ilan-reklam verilmeyeceği hususları yer alıyor.
Bütün bunlar aklıma Finlandiya ve İsveç’in yayımladıkları tasarruf genelgeleri var mı? sorusunu getirdi. Eğer varsa onların genelgelerinde “temsil, tören, ağırlama ve tanıtım’ konusunda kendilerine tanınan bir ayrıcalık var mı? sorusunu da…!
Ama Türkiye NATO’ya giden uçak filosuyla NATO’da en çok konuşulan ülke olmayı başardı. “İtibardan tasarruf olmaz!”