(E) Amiral ve Yazar Türker Ertürk, Türkiye’deki siyasi yapının içinde bulunduğu duruma ilişkin dikkat çekici bir değerlendirmede bulundu. Ertürk, ülkede yalnızca binaların değil, siyaset kurumunun da köklü bir dönüşüme ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Siyasetin, uzun süredir kamu yararını önceleyen bir alan olmaktan çıktığını ifade eden Ertürk, bugün siyasi mekanizmanın büyük ölçüde kendi geçmişinin hesabını veremeyenlerin, rant arayışındaki çevrelerin ve dış odaklardan güç devşirmeye çalışan aktörlerin kontrolüne girdiğini dile getirdi. Ona göre siyasi alan, birikimi olan, nitelikli ve dürüst insanların değil; tam tersine, liyakati tartışmalı kişilerin kolayca yer bulduğu bir yapıya dönüşmüş durumda.
Türker Ertürk, mevcut düzenin “negatif seçilim” üzerinden işlediğini, yani siyasetin iyi ve yetkin isimleri dışarıda bırakırken, kişisel çıkarları önceleyen yapıların sistem içinde güç kazandığını vurguladı. Bu tabloya dikkat çeken Ertürk, Türkiye’nin gerçek anlamda bir ilerleme sağlayabilmesi için siyaset kurumunun kökten yenilenmesi gerektiğini savunuyor.
Türkiye’deki mevcut siyasi atmosferi “çürümüş bir düzenin doğal sonucu” olarak nitelendiren Ertürk, toplumun karşı karşıya olduğu sorunların yalnızca yönetim değişikliğiyle değil, siyasetin işleyişine dair temel bir dönüşümle aşılabileceğini belirtti.
Bugün Türkiye’de aynen kentsel dönüşüm gibi siyasal dönüşüme ihtiyaç var.
Ne yazık ki ülkemizde siyaset ekonomik olarak geçmişinin hesabını veremeyenlerin, rant peşinde koşanların, yurt dışı odaklardan güç devşirmeye çalışanların, niteliksiz, birikimsiz, bilgisiz ve… pic.twitter.com/9EwpfRz4u2
— Türker Ertürk (@Orsatramola) November 29, 2025