Emekli Amiral Türker Ertürk, Orta Doğu’da yeniden kızışan cephelere dikkat çekerek Yemen’deki son gelişmeleri değerlendirdi. Ertürk’e göre, Yemen’de Husilere karşı başlatılması planlanan kara operasyonu, sadece bölgesel değil, küresel sonuçlar doğurabilecek bir hamlenin parçası olabilir.
“İran’a muhtemel müdahale öncesi Direniş Ekseninin en son halkası olan Husilere yönelik ABD ve BAE destekli kara operasyonu her an başlayabilir.” değerlendirmesinde bulunan Ertürk, bu adımın, İran’a karşı yürütülecek daha büyük bir planın başlangıcı olduğunu vurguladı.
Yemen hükümetinin, Birleşik Arap Emirlikleri kaynaklarına göre, Hudeyde vilayetini Husilerden almak için yaklaşık 80.000 askerle geniş çaplı bir kara operasyonuna hazırlandığını kaydeden Ertürk, hedefin başkent Sana’yı ele geçirmek için Husileri her yönden kuşatmak olduğunu söyledi.
Amerikan hava saldırılarının, Husilerin Hudeyde üzerindeki kontrolünü zayıflattığını belirten Ertürk, bu gelişmenin sadece Yemen özelinde değil, İran’a karşı stratejik baskının genişletilmesi olarak da okunması gerektiğini dile getirdi.
BAE’nin Yemen’de çıkarları olduğunu ve Husilerin kontrol etmediği bölgelerde sadık güçler bulundurduğunu hatırlatan Ertürk, bölgede vekalet savaşlarının yeniden alevlenebileceği uyarısında bulundu.
Harita üzerinde yeşil renk ile işaretlenen alanların Husiler tarafından kontrol edildiğini ifade eden Ertürk, bölgede yaşanacak her gelişmenin Türkiye’nin güvenlik mimarisini de etkileyecek çapta olduğunu dile getirdi.
İran’a muhtemel müdahale öncesi Direniş Ekseninin en son halkası olan Husilere yönelik ABD ve BAE destekli kara operasyonu her an başlayabilir.
Yemen hükümeti, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki kaynaklara göre Hudeyde’yi ele geçirmek için bir kara operasyonu planlıyor.
Yemen hükümetinin (Husiler değil) Hudeyde vilayetini Husilerden almak için potansiyel bir büyük ölçekli kara operasyonu hazırlığı olarak yaklaşık olarak 80.000 asker toplama sürecinde olduğu.
Hedef Sana’nın ele geçirilmesi için Husileri her yönden kuşatmak. Sürekli yapılan Amerikan hava saldırıları Husilerin Hudeyde vilayeti üzerindeki kontrolünü zayıflattı.
BAE, Yemen’de çıkarları olan bir ülke ve Husilerin kontrol etmediği bölgelerde sadık güçler bulunduruyor.
Haritada: Yeşil ile işaretlenmiş alan Husiler tarafından kontrol ediliyor.