Üsküdar üniversitesi Öğretim görevlisi Özgün Arda Kuş tarafından organize edilen konferansta Prof.Dr. İ. Tayfun Uzbay çok önemli anlatımlarda bulundu. Prof. Dr. İ. Tayfun Uzbay , insan beyninin nasıl çalıştığını, neleri nasıl algıladığını, beynimizde bulunan bölgelere göre işlevlerini nasıl bir uyum içinde gerçekleştiğini anlatarak başladığı konuşmasında önemli tanımlamalar ve tavsiyelerde bulundu.
Prof. Dr. Uzbay : Bağımlılık; Keyif verici bir şeyin beyni etkilemesinden kaynaklanan , keyif verici etkilerini duyumsamak ve yokluğunda kaynaklanan krizden sakınmak için takıntılı bir şekilde o şeyi kullanmayı sürdürmek ve bazı davranış bozukluklarıyla karakterize bir beyin hastalığı, olarak tanımladı.
Bağımlılıkları iki başlık altında anlatan Sn Uzbay Kimyasal- Madde bağımlılığı ve Davranışsal Bağımlılıklar olarak açıkladı.
Bunların nedenlerini ise Kronik stres, sosyal çevre, fiziksel çevre çerçevesinde Anksiyete ve depresyona giren kişilerde çoğaldığını belirtti.
Bağımlı olma riskini artıran etkenleri ise ; Gençlik yani ergenlik dönemi, analitik düşünceye dayalı akılcı eğitimden yoksunluk, bilim, etik ve hukuk zemininden yoksun bir toplum yaşantısı, sevgi eksikliği, sevgiyi tanımama ve yaşamama, spor, sanat ,yararlı hobiler ve sosyal faaliyetlerin özendirilmemesi ve / veya kısıtlanması, gelecek endişesi, bağımlılık konusunda bilimsel ve gerçekçi eğitim eksikliği, aile, okul ve sosyal çevrenin aşırı baskıcı tutumu nedeni ile kendini ifade etmede güçlük yaşama, kendisini ve yaşadığı sosyal çevre ile sağlıklı bir iletişim kuramama, zamanı üretkenlikten uzak başka sosyal aktivitelerde ( kumar, kahvehane) geçirmek gibi gençleri ve ruhsal bozukluk yaşayanları etkileyen durumları özetledi.
Bunun yanı sıra , Genetik yatkınlık ve dürtüselliğin de etkilerinin olabildiğini anlattı.
Toplumların yönetimlerininde etkisini şöyle tarif etti; Otokratik ve bağımsız hukuk sistemine sahip olmayan yönetimlerde İllegal , bağımlılık yapan maddelerin sevkiyatı ve insana ulaşması kolaylaşırken, uygulanan şiddetli baskı ve yasaklar bağımlılık riskini azaltmaz aksine artırır, diyerek aslında bir de öneride bulunmuş oldu.
Son yıllarda en çok yara aldığımız uyuşturucu ve İnternet bağımlılığına dikkat çeken Sn. Uzbey bu sorunun çözümü için ise Devletin acil bir Bilimsel Kurul oluşturması gerektiğine de vurgu yaptı.
Bağımlılık ile mücadele için yoğun mesai harcayan Sn. Uzbey ve gençlerin bilgilenmek için bu konferansı organize eden Öğretim üyesi Sn. Dr.Özgün Arda Kuş’a saygı ile teşekkürler.