Demokrat Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Et ve Süt Kurumu tarafından yapılan canlı sığır ithalatını eleştirerek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya hayvancılık politikalarının başarısızlığının nedenlerini sordu.
Demokrat Parti (DP) Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, Et ve Süt Kurumu tarafından yapılacak canlı sığır ithalatını eleştirerek, “Tarım ve hayvancılıkta ithalata mecbur kalmış durumdayız” ifadelerini kullandı.
Altıntaş, ithalatın hangi firmalardan hangi kriterlere göre gerçekleştirileceğinin açıklanmasını talep ederek, “Besiciliği ithalat lobilerine teslim eden bu yaklaşım neticesinde sığır etinde dışa bağımlı hale gelineceği eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?” ifadelerini kullandı.
“Canlı hayvan ithalatıyla et fiyatları düşer mi sanıyorsunuz?”
Altıntaş, soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:
“Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılında 600 bin baş besilik sığır ithalatı gerçekleştirilecektir. İthal edilen sığırların satış fiyatını Et ve Süt Kurumu’nun belirleyeceği belirtilmiştir. Besilik ithal hayvan satın almak isteyenlerin başvuruları 15 Ocak itibariyle başlamıştır.
Tarımın, dolayısıyla hayvancılığın sorunlarına ait çözüm politikaları, politikacılar ve bürokratlar tarafından belirlenmektedir. İthalat lobileri de bu süreçte rol oynamaktadır. Tarım ve hayvancılıkta ithalata dayalı çözümler, bugünümüzü ve geleceğimizi tehlikeye atmaktadır. Bu model, hem üreticiyi hem tüketiciyi zora sokmaktadır. Hollanda 160.000 çiftçiyle 95 milyar dolar ihracat yapmaktadır. Ülkemizde sadece Tarım Bakanlığı’nda 160.000 personel bulunmasına rağmen, tarım ve hayvancılıkta ithalata mecbur kalmış durumdayız.
Bu çerçevede;
1) İthal edilen sığırlar hangi firmalardan temin edilmektedir?
2) Tedarikçi firmalar hangi kriterlere göre nasıl seçilmiştir?
3) İthal edilecek hayvanların kilogram fiyatı kaç liradır?
4) İthalat sayesinde sığır eti fiyatlarında yüzde kaç düşüş sağlamayı hedefliyorsunuz?
5) Fiyatlardaki düşüşün kalıcı olması öngörülmekte midir?
6) Besiciliği ithalat lobilerine teslim eden bu yaklaşım neticesinde sığır etinde dışa bağımlı hale gelineceği eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
7) Canlı hayvan ithaliyle eş zamanlı olarak, kasaplık et ithalatı da devam etmektedir. Kasaplık et ithalatının gerekçeleri nelerdir?
8) Bakanlığın insan kaynaklarının ve diğer kaynaklarının verimsiz ve etkisiz kullanılmasının sebepleri nelerdir?