Açıklanan metinde “Anayasa’ya göre Türkiye Büyük Millet Meclisi yenileme kararı almadıkça, 14 Mayıs’ta yapılacağı ilan edilen seçimlerde, Erdoğan bir kez daha aday olamaz” ifadelerine yer verilmişti.
İYİ Parti İzmir milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Dr. Aytun Çıray‘ın, Erdoğan’ın üçüncü kez aday olamayacağını yıllar önce gazeteci Uğur Dündar’a verdiği röportajda söylediği ortaya çıktı.
Uğur Dündar,Sözcü gazetesinde bugünkü yazısında Aytun Çıray ile 11 Temmuz 2020 tarihinde yaptığı söyleşiyi bir kez daha paylaştı.
11 Temmuz 2020 tarihinde yapılan söyleşi de Çıray,Uğur Dündar’ın sorduğu soruya verdiği cevapta “Gazetecilik deyimiyle “bomba olay” tam da burada…” diyerek şunları söylemiş:
“Milletimiz referandumda yüzde 70 oranında “evet” diyerek, 1982 Anayasası’nın Cumhurbaşkanı’nın seçilmesi ile ilgili 101. Maddesi’ni şöyle değiştirmiştir:
“Cumhurbaşkanı kırk yaşını doldurmuş yükseköğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.” Sayın Dündar, Türk Milleti’nin yüzde 70’inin onayını almış bu madde, bir anayasa maddesine yakışan, şüphe götürmez bir hukuki açıklıkla yazılmıştır. Sayın Erdoğan ilk kez Sayın Abdullah Gül’ün görev süresini tamamlamasını takiben başlamak üzere 28 Ağustos 2014’te yüzde 51.79’luk bir oy oranıyla seçilmiştir. Birinci dönemini normal şartlar alltında 2019 Ağustos ayında tamamlayacaktı. Ancak bildiğiniz gibi 16 Nisan referandumuna göre; 24 Haziran 2018’de genel seçimlerle birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimleri de tekrarlandı ve Sayın Erdoğan ikinci kez seçildi.”
Çıray,Dündar’ın ‘Bu durum, ilk dört yıllık dönemini bir bakıma sıfırlayan Cumhurbaşkanı açısından yeni bir anayasal başlangıç sayılamaz mı? Biliyorsunuz Putin’in iki dönemdir yürüttüğü Rusya Federasyonu Başkanlığı, Temmuz başında Rus halkı tarafından onaylanan yeni anayasayla sıfırlandı. Aynı yorum, 17 Nisan 2016 referandumuyla yapılan değişiklik için de geçerli olamaz mı?..” sorusuna verdiği cevaptaysa şunları söyledi:
“Örnek ilk bakışta ikna edici görünüyor. Ancak maalesef hiçbir benzerlik yok. Putin çok uyanık. Rus halkının onayladığı yeni Anayasa’nın 81/1 maddesi,Putin’in önceki ve halihazırdaki başkanlık dönemlerini sıfırlıyor ve ona başkanlık seçimlerinde hiçbir sınırlama koymuyor. Oysa 17 Nisan Anayasa’sının 101.maddesinde hiçbir değişiklik yapılmadı ve o haliyle referandumda milletten onay aldı. Nedense her şeyin inceden inceye düşünüldüğü 17 Nisan anayasa değişiklikleri yapılırken, “Yeni cumhurbaşkanlığı süresinin bu anayasa ile birlikte başlayacağının” yazılması çok açık anayasal bir gereklilik olduğu halde atlandı!..”
Söyleşinin tamamını sozcu.com.tr’den okumanız için link SÖZCÜ