Laiklik Meclisi’nden Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral hakkında suç duyurusu

Laiklik Meclisi, Diyanet’in son üç Cuma hutbesine (1, 8 ve 15 Ağustos 2025) yöneltilen eleştirileri hedef alarak “Ey gafiller!” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Başvuruda, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kuruluşuna temel teşkil eden 1924 tarihli düzenlemeler ve Anayasa’nın 2. (laiklik), 24. (din ve vicdan özgürlüğü) ve 136. maddeleri ile 633 sayılı Kanun’a atıf yapılarak; 1, 8 ve 15 Ağustos tarihli hutbelerin “laik hukuk düzeniyle açık çatışma” içinde olduğu savunuldu. Şikâyet metninde, 1 ve 8 Ağustos hutbelerinin “kadınların kıyafetleri” ve “tatil” başlıklarıyla; 15 Ağustos hutbesinin ise “kul hakkı ateşten gömlektir” çerçevesinde “kadınların miras payının yarım olması gerektiği” yorumunu içerecek şekilde toplumsal hayatı dinî kurallara göre biçimlendirdiği iddia edildi.
Laiklik Meclisi, Oktay Saral ’ın 16 Ağustos 2025 tarihinde X hesabından yaptığı, “İslam dini sizin keyfinize göre eğip bükebileceğiniz bir din değildir… Allah’ın hükümleri kıyamete kadar baki kalacak” ifadelerinin yer aldığı paylaşımı, “ifade özgürlüğünün sınırlarını aşan, laikliği savunanları aşağılayan ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden” bir açıklama olarak niteledi. Başvuruda, söz konusu paylaşımın 17 Ağustos’ta 384 bin, 20 Ağustos’ta 540 bin görüntülemeye ulaştığı bilgisi de yer aldı.
Dilekçede ayrıca, iktidar kanadından gelen değerlendirmelere atıfla, Oktay Saral ’ın söyleminin “kıyamete kadar şeriat” vurgusuyla “hukukun üstünlüğü ve laiklik ilkesi” bakımından kabul edilemez bir eşiği aştığı savunuldu. Şikâyet, TCK 214 (suç işlemeye tahrik), 215 (suçu/suçluyu övme), 216 (halkı kin ve düşmanlığa tahrik/aşağılama), 217 (kanunlara uymamaya tahrik) ve 257 (görevi kötüye kullanma) maddeleri kapsamında iddianame düzenlenmesi talebiyle sonuçlandı. Paylaşımı olumlayan ve yayan hesapların da tespiti istendi.
Laiklik Meclisi, “Diyanet’in bir devrim kurumu olarak laiklik doğrultusunda hareket etmesi gerekirken, Ağustos ayı hutbeleri üzerinden laik düzenle çatışan bir çizginin meşrulaştırıldığını” öne sürerek, konunun takipçisi olacaklarını duyurdu.
SUÇ DUYURU METNİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN








