İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bir otelde yaptığı görüşmenin detayları gündeme bomba gibi düşmüştü. Güvenlik kamerası görüntülerinde İmamoğlu’nun korumalarının oteldeki kameraları bantladığı ve ortamda jammer cihazı kullanıldığı iddia edilmişti.
Kamuoyunda tartışmalara yol açan bu olayla ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden de resmi bir açıklama geldi. Açıklamada, “Yetkisiz kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından haberleşmenin kesilmesi, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 124. maddesi uyarınca suçtur” ifadeleri kullanıldı.
Gelişmeleri değerlendiren hukukçu ve eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise Emniyet’in açıklamasına dikkat çekici bir yorum getirdi. Eminağaoğlu, yaptığı değerlendirmede şunları vurguladı:
“Jammer kullanmanın TCK’nın 124. maddesi kapsamında suç olabilmesi için;
Belirli kişilerin, kurumların veya basın ve yayın organlarının haberleşmelerinin engellenmesi ya da kesilmesi,
Bunun da açık bir kasıtla yapılması gerekir.
TCK 124. madde kapsamında düzenlenen suç, özgürlüğe karşı işlenen bir suçtur. Bu bir ‘tehlike suçu’ değildir; haberleşmenin engellenmesi veya kesilmesi halinin ‘somut’ şekilde gerçekleşmesi gerekir.
Sadece jammer cihazının ortamda bulunması, bu suçu oluşturmaz.”
Eminağaoğlu’nun bu değerlendirmesi, İmamoğlu hakkında yaratılmak istenen algı operasyonuna karşı önemli bir hukuki çerçeve sundu. Hukuk çevreleri, TCK 124. madde kapsamında suç oluşabilmesi için “fiili bir haberleşme engelinin somut olarak tespit edilmesi” gerektiğine dikkat çekiyor.