Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Soral Açıkladı “Tarımda Devrim Programı”

Bir Tarım ve Hayvancılık ülkesi olan Türkiye AKP’nin uyguladığı yanlış politikalar nedeni ile tarımda ve hayvancılıkta çökme noktasına geldi. AKP ülkede üretim yapılması için politika üretmek yerine ithalat yapmayı tercih etti. AKP uzun vadeli planlama yerine yılı, ayı ve günü kurtarmaya dönük uygulamalar yaptı.
Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kalkınma Ekonomisti Bartu Soral “Tarımda Devrim Programı” başlığıyla 12 maddeden oluşan bir program açıkladı.
Bartu Soral’ın “Artan gıda krizi ve fiyat artışına karşı acil eylem planı ve kırsal kalkınma programımız” açıklamasıyla paylaştığı işte o program:
1
- Çiftçiye mazot, vergisiz fiyatın yarısına verilecek.
- Tohum ücretsiz, gübre yarı fiyatına sağlanacak.
- Ata tohumların kullanımı yaygınlaştırılacak.
2
- İlk iki yıl seçilmiş ürünlerde alım garantisi verilecek. Diğer ürünlerde fiyatlar kamu yönlendirmesiyle belirlenecek.
- Tarım planlaması hayata geçtikten sonra ürün borsaları oluşturulacak.
- Fiyat düzeyi üreticinin zarar etmeyeceği seviyede tutulacak.
3
- Köy okulları tekrar açılacak. Atanamayan öğretmenler, maaş teşvikiyle köylere atanacak.
- İlçelerde tarım ve teknoloji meslek liseleri kurulacak. Eğitim, pratikle buluşturulacak.
4
- Boş olan veya sahipli ama kullanılmayan topraklar, kullanmak isteyenlere kiralanacak.
- İlk iki yılın sonuna kadar kapsamlı bir toprak reformu gerçekleştirilecek. Toprak ağalığı ve aşiret düzeni kökünden kazınacak.
- Arazilerin birleştirilmesi için özel teşvik politikaları uygulanacak, kamulaştırma yapılacak. Medeni kanun ve Miras hukuku buna göre düzenlenecek.
5
- GAP bitirilecek, toprak suyla buluşacak. Geri kalmış bölgelerde tarımsal sanayi kurularak, üretim ilişkileri ve üretim yapısı yeniden düzenlenecek.
- Fırat ve Dicle nehirleri başta olmak üzere su kaynaklarımız tarımsal sulama önceliğinde planlanacak, Türkiye’nin suyu verimli biçimde kullanılacak.
6
- Başta dağınık ve az nüfuslu dağ köylerinin birleştirilmesi olmak üzere büyük köy yapılanmaları planlanacak. Daha modern, toplu üretime izin veren, kır turizmine de uygun merkezi köyler oluşturulacak.
- Geri kalmış bölgelerimiz artan tarımsal üretim ve tarım sanayi ile gelişirken, gelir çeşitlendirmesi kapsamında yayla turizmi, tarihi ve kültürel yapıların pazarlamasına önem verilerek yeni iş alanları yaratılacak.
7
- Türkiye’nin her karış toprağı içiniklim haritası, toprak ve su analizleri ileürün verimlilik haritası çıkartılacak. Hangi enlem ve rakımda, hangi ürünün yetiştirilmesi gerektiği saptanacak.
- Yıllık ürün ihtiyaç planlaması yapılacak; tarım planlaması ve teşvik uygulaması bu çalışmaların sonuçlarına göre ortaya çıkacak. Türkiye’de tarım bu planla yönetilecek.
8
- Tarım sektöründe dış ticaret açığının önemli sebeplerindenbitkisel yağ ve ürünlerine önem verilecek, bitkisel yağ sanayindeki eksikler kamu veya özel sektör yatırımları ile giderilecek.
- Zeytin ve fındıkta dünya markaları yaratılması için devlet özel sektöre her türlü destek ve teşviki sağlayacak.
9
- Özelleştirilen TİGEM, Devlet Üretme Çiftlikleri, YEMSAN, İGSAŞ, TZDK gibi kurumlar, modernize edilerek tekrar faal hale getirilecek.
- Tarımda bütün girdilerin yerli üretim olması için çalışma yapılacak, gübre ve tohum üretimi ülke içinde yapılacak, ithal edilmeyecek.
10
- Çıktı piyasalarının düzenlenmesi konusunda etkin faaliyet gösteren Süt Endüstrisi Kurumu, Et Balık Kurumu, Tarım Satış Kooperatifleri, Toprak Mahsulleri Ofisi, Zirai Mücadele, Gıda İşleri, Veteriner İşleri gibi kurumlar yeniden örgütlenecektir.
11
- Hayvancılıkta yem maliyetlerinin doğal biçimde düşürülmesi için Türkiye çapında mera ıslah programı başlatılacak, meralar hayvancılığa kazandırılacak.
- Mera açısından zengin illerde devlet ortaklı Üretme Çiftlikleri, Et Kombinaları, Soğuk Hava Depoları kurulacak, işletmesi üretici kooperatifleri tarafından yapılacak.
12
- Ülkemizde aşırı biçimde yaşanan buzağı ölümlerinin önüne geçebilmek için eş zamanlı olarak barınak yenileme, hayvan hastalıkları çiftçi eğitim programı ve etkin veteriner atama programı başlatılacak.
- Yerli ırklar için süratle ıslah çalışmaları başlatılacak, iki sene içinde mevcut verimliliğin yüzde 50 üstünde süt verimi yakalanacak.








