Haniye’ye düzenlenen suikast sonrası (E) Amiral ve Yazar Türker Ertürk X hesabından konuyla ilgili açıklamada bulundu.
Ertürk,”Haniye’nin Tahran’da İsrail tarafından öldürülmesinin anlamı ve verdiği mesaj” başlığıyla yaptığı açıklamada “Türkiye dikkatli olmalı, yurt savunmasına odaklanmalı, gelişmelerin başımıza büyük felaketler açabileceği farkındalığı ve sorumluluğu için açıklamalar yapmalı ve faaliyetlerin içinde olmalıdır. Türkiye asla ve kata tırmanma emaresi gösteren bu bölgesel savaşın öznesi veya unsuru olmamalıdır.” ifadelerini kullandı.
Türker Ertürk açıklamasında şunları söyledi:
“1.Netanyahu savaşı bölgeye yaymak istiyor. ABD seçimleri öncesi bu hedefi için en elverişli zaman dilimi. Bu sabah (31 Temmuz 2024) Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesi bu kapsamda provakasyondur ve Türkiye başta komşu ülkelere mesajdır.
2.Haniye’nin öldürülmesi Hamas ve halen Gazze’de süren direniş açısından hiç bir tesiri olmaz aksine Hamas’ı motive eder. İsrail bu durumu biliyor ve bu saldırıyı Gazze’de devam eden savaş için yapmadı.
3. Tahran’da Haniye’ye yönelik saldırıyı dün akşam (30 Temmuz 2024) Beyrut’un güneyinde Hizbullah’ın komutanlarından Fuad Şükrü’ye yapılan saldırıyla birlikte değerlendirmek lazım
4. Bu cezalandırma saldırıları ise geçtiğimiz cumartesi günü (27 Temmuz 2024) İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Dürzi Arap yerleşim bölgesi Mecdel Şems’e roket saldırısı düzenlenmesinin ve saldırı sonucunda 12 kişi hayatını kaybetmesinin ardından misilleme olarak açıklanıyor İsrail tarafından. Ama bunu Hizbullah reddediyor, gerçekte kimin yaptığı da tam olarak bilinmiyor. Sahte bayrak operasyonu da olabilir.
5.Bu sabah (31 Temmuz 2024) Tahran’daki Haniye’ye yönelik saldırıyı yapan ve güdümlü füzeyi atan SİHA’nın İran’a komşu hangi ülkeden atıldığını bilmiyoruz ve bu safhada spekülasyon yapmamak adına tahminde de bulunmak istemiyorum.
6. Bu sabah İsrail tarafından yapılan saldırıda öldürülen İsmail Haniye 7 Ekim saldırısı sırasında Türkiye’deydi.
7.İsmail Haniye’nin cenazesi de sorun olabilir. Çünkü Gazze’de defnedilmesi halen devam eden savaş ve abluka şartlarında mümkün değil. ”Türkiye’de defnedelim” isteği gelebilir. Bunu kabul etmek çok yanlış olur, bölgeye yayılma emaresi gösteren bu savaşın içine Türkiye’nin kendi isteği ile balıklama dalması anlamına gelir.
8.Ayrıca Türk Askerinin Suriye’de bulunuyor ve yaklaşık olarak Suriye topraklarının yüzde 10’unu kontrol ediyor olması, bölgeye yayılacak bir savaşta coğrafi şartlar nedeniyle Lübnan ve Suriye’nin tek bir cephe ve harekat alanı olduğu durumu ve Türkiye’nin kontrol ettiğini düşündüğü savaşçı milis unsurların her an kontrol dışı işler yapabileceği gerçekleri göz önüne alındığında Türkiye’nin savaşa bulaşması işten bile değil.
9. Diğer taraftan Türkiye-Suriye normalleşmesini istemeyen ABD için bu gelişmeler fırsat yaratır ve Şam’a yönelik olarak Türkiye’yi taşeron olarak kullanma isteğini tetikleyebilir.
Sonuç olarak; Türkiye dikkatli olmalı, yurt savunmasına odaklanmalı, gelişmelerin başımıza büyük felaketler açabileceği farkındalığı ve sorumluluğu için açıklamalar yapmalı ve faaliyetlerin içinde olmalıdır. Türkiye asla ve kata tırmanma emaresi gösteren bu bölgesel savaşın öznesi veya unsuru olmamalıdır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesi ve vasiyeti asla unutulmamalıdır.”
HANİYE’NİN TAHRAN’DA İSRAİL TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMESİNİN ANLAMI VE VERDİĞİ MESAJ
1.Netanyahu savaşı bölgeye yaymak istiyor. ABD seçimleri öncesi bu hedefi için en elverişli zaman dilimi. Bu sabah (31 Temmuz 2024) Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesi bu kapsamda…
— Türker Ertürk (@Orsatramola) July 31, 2024