Ömer Faruk Eminağaoğlu Duyurdu “Akbank Mağdurlarına Emsal Niteliğinde Mahkeme Kararı”

Ömer Faruk Eminağaoğlu Duyurdu “Akbank Mağdurlarına Emsal Niteliğinde Mahkeme Kararı”
Yayınlama: 11.02.2025 19:15
A+
A-

Akbank üzerinden dolandırılan yüzlerce vatandaş, haklarını aramak için mahkemeye başvurmaya devam ederken, Ankara 13. Tüketici Mahkemesi dikkat çekici bir karara imza attı. Hatice Şap isimli mağdur, banka hesabından habersiz şekilde 100 bin TL kredi çekildiğini ve ek hesabından 49 bin 437 TL kullanılarak toplamda yaklaşık 150 bin TL borçlandırıldığını belirterek dava açtı. Mahkeme, davacının borçlu olmadığına hükmetti.

Mahkeme Kredinin Ödemesini Durdurdu

Hatice Şap, avukatı Ömer Faruk Eminağağoğlu aracılığıyla Ankara Tüketici Mahkemesi’ne başvurarak 165 bin 600 TL maddi ve 75 bin TL manevi tazminat talebinde bulundu. Dava sürecinde Akbank, tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini savunsa da mahkeme 13 Haziran 2024 tarihli kararla Şap’ın kredi borcunun yargılama sonuna kadar dondurulmasına karar verdi.

Emsal Niteliğinde Karar

5 Şubat 2025 tarihinde açıklanan karar ile mahkeme, Şap’ın 100 bin TL kredi borcunun ve ek hesap işlemlerinin hukuka aykırı olduğuna ve davacının bu borçlardan sorumlu olmadığına hükmetti. Ancak manevi tazminat talebi reddedildi.

Şap’ın avukatı Ömer Faruk Eminağağoğlu, kararın tüm mağdurlar için emsal niteliğinde olduğuna dikkat çekerek, “Mahkeme, kredi sözleşmesinin geçersizliğini ve bu borçtan sorumlu olunmadığını tespit etti. Bu karar, benzer durumda olan yüzlerce kişi için umut verici” dedi.

Emniyetin Raporu Bankaları İşaret Etti

Dolandırıcılıkla ilgili artan vakalar üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, Asayiş Suçlarıyla Mücadele Çalıştayı sonucunda dikkat çekici bir rapor hazırladı. Raporda, dolandırıcıların GSM şirketlerinden ve bankalar nedeniyle yakalanamadığı belirtilerek, bankaların dolandırıcılığa karşı yetersiz önlemler aldığı vurgulandı.

Raporda öne çıkan tespitler şu şekildeydi:

  • Dolandırıcılıktan hüküm giyen kişiler, yaptırımların yetersizliği nedeniyle tekrar suç işlemeye eğilim göstermektedir.
  • Bankalar, dolandırıcılık sonucu şubelerine aktarlanan paralara bloke koyma taleplerini hukuki gerekçelerle reddetmektedir.
  • Cumhuriyet Başsavcılıklarından gelen yazılara rağmen, bankalar 15 gün içinde dolandırıcılara ait IBAN bilgilerini kolluk kuvvetleriyle paylaşmamakta gecikmektedir.
  • Tespit edilen 18 bin dolandırıcı IBAN bulunmasına rağmen, IBAN sahiplerinin kimlik bilgilerine ulaşılamamaktadır.

Ankara 13. Tüketici Mahkemesi’nin verdiği karar, Akbank mağdurları için umut olurken, bankaların dolandırıcılığa karşı daha etkin önlemler alıp almayacağı merak konusu olmaya devam ediyor.

 

Kaynak: birgün.net

Atatürk ve Cumhuriyetten Yana Taraf Haber Merkezi