Türkiye’de Neler Oluyor? | Hatice Topçu Yazdı

Türkiye’de Neler Oluyor?  | Hatice Topçu Yazdı
Yayınlama: 17.11.2022 22:00
Düzenleme: 17.11.2022 22:27
A+
A-

Seçimlerin zamanında yapılması halinde-18 Haziran 2023- kalan süre tamı tamına 7 aydır. Böylesine kritik bir süreçte yaşanan gelişmeleri siyasetten bağımsız değerlendirmek doğru olmaz. Dolayısıyla yaşanan gelişmeler siyaset üzerinde belirleyici olacaktır.

Bu bağlamda son günlerde yaşanan önemli gelişmelerden birkaçına yer vermek yerinde olacaktır.

TÜRKİYE NEDEN KAPININ DIŞINDA BIRAKILDI?

Bilindiği üzere Endonezya’nın Bali Adası’nda yapılan G20 Zirvesi’nde ABD Başkanı Biden’in çağrısıyla zirve içinde ikinci bir zirve yapıldı. Yapılan bu toplantıya Türkiye davet edilmedi.

Toplantıya G-7, NATO ve AB üyesi ülke liderlerinden Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya, İngiltere, İspanya, Hollanda katıldılar. Toplantıda iki kişinin ölümüne sebep olan Polonya’ya düşen füze konu edildi.Ayrıca devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı değerlendirildi.

Peki, Dünya kamuoyunda geniş yer bulan bu toplantıda Türkiye neden kapı dışında bırakıldı?

Birden çok nedeni olabilir. Ancak en önemlisi masanın etrafında yer alan ülkelerin tamamının Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılan ülke liderleri olmasıdır. Dolayısıyla yaptırımlara katılmayan Türkiye’nin toplantıda konuşulanları bilmemesi gerektiği düşünülmüş olabilir. Bir başka nedenin yakınlaşan Türkiye-Rusya ilişkilerinin oluşturduğu güvensizlik olduğu söylenebilir. Türkiye’nin üstlendiği arabuluculuk rolü ve arabulucu kalması isteği bir başka neden olarak görülebilir ki bu ülkemiz için olumlu olarak değerlendirilebilir.

TERÖRİZM

Korku zihinleri kontrol altında tutabilmenin en etkili yoludur. Bu yüzden siyasi yapıları değiştirmeyi amaçlayan güçler tarafından terör hep kullanılmıştır.

Terör eylemleri ile ortaya dehşet veren görüntüler saçılır ve böylece zihinler esir alınır. Yani milyonlarca insanın zihnine ölüm korkusu düşürülür ve bu büyük korku ile siyasi yapıların sarsılması sağlanır.

Bu bağlamda yakın geçmişte gerçekleşen dünyanın can kaybı en yüksek terör saldırısı 11 Eylül 2001 saldırısına bakalım. Bu saldırılarının insan hafızasındaki açıklaması El-Kaide’nin Dünya Ticaret Merkezi’ni -İkiz Kuleler- yıktığı şeklindedir. Oysa sonuçları siyasi yapıları sarsmaya yöneliktir.

11 Eylül saldırıları sonrasında ABD, Afganistan’ı işgal etti.  Irak üçe bölündü ve Suriye’de 11 yılı geride bırakan bir iç savaşsöz konusu… Bütün bu adımlar BOP -Büyük Ortadoğu Projesi- adımlarıydı. Özetle 11 Eylül saldırısı dünyayı sarsan ve halen sarsmaya devam eden bir süreci başlatmıştı. Nitekim bunun böyle olduğunu ABD eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice,7 Ağustos 2003 tarihinde The Washington Post gazetesinde yayımlanan makalesinde “Ortadoğu’da Türkiye de dahil 22 ülkenin sınırları değişecektir.” şeklinde ifade etmiştir.

Seçimlere 7 ay gibi bir süre kala 13 Kasım 2022 tarihinde saat 16.20’de Beyoğlu İstiklal caddesinde gerçekleştirilen bombalı terör saldırısı akıllara 1 Haziran-7 Kasım 2015 tarihleri arasında yaşanan terör saldırılarını getirdi. İlk gün yapılan açıklamalar sonrasında olayla ilgili sessizlik varlığını sürdürüyor.

Saldırı sonrası yapılan ev baskını ve gözaltı ile ilgili kamuoyuna servis edilen fotoğraf konusundaki soru işaretleriyse büyüyerek varlığını sürdürüyor. Öyle görünüyor ki bu konu daha çok konuşulacak ve tartışılacak. Ancak konuyla ilgili çok önemli olan Şirnak Güçlükonak MHP İlçe Başkanı Mehmet Emin İlhan’ın üzerine kayıtlı telefonla zanlının aranmış olduğu tespitidir. Kaldı ki İlhan görüşmeyi yalanlamamış, Kendisine komplo kurulduğunu iddia etmiştir.

Asıl ilginç olan Şirnak Valiliği’nin İlhan’ın olayla ilişkisinin olmadığına dair basın açıklamasıdır. Kaldı ki bu tür durumlarda telefonları aynı yerden sinyal verdiği için tutuklanıp hüküm giyenlerin çokça olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla soruşturulması gereken bir durumla ilgili bu acelenin sebebi nedir?

Valiliğin bu açıklaması sonrasında bu konu üzerine gidilir mi dersiniz?..

Dolayısıyla bu olay parti devleti olma konusunda gelinen yerin tespiti bağlamında siyasi tarihimizdeki yerini alacaktır.

ALTILI MASA

Seçimlere 7 ay kala Altılı Masa sekizinci kez toplandı. Toplantı sorasında yine seçimin kazanılması halinde sonrasında neler yapılacağı konusunda bir dizi açıklamalar yapıldı. Komisyonların çalışmalarını sürdürdükleri vurgusu ve toplantıların devam edeceği mesajı verildi. Ancak seçim süreci ve seçimin kazanılmasına yönelik çalışmalar kamuoyu ile paylaşılmadı.

Bu tabloda Altılı Masanın toplantı sayısının artması ekonomik ve toplumsal olarak bunalmış halkın masaya inancını azaltmaktadır.   Özellikle de toplumla bağ kurmaktan uzak kapalı komisyonlarla yapılan çalışmaların devam ettiği açıklaması bu inancı daha da zayıflatmaktadır. Dolayısıyla Altılı Masa başlangıcında yakaladığı ivmeyi kaybetmekte ve inandırıcılığını yitirmektedir. Bir an önce Altılı Masa ile toplum arasında bağ kurulmalı ve seçimin kazanılması yönünde yapılacak çalışmalar kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

Kaldı ki Türkiye seçim sürecine girmiş, iktidar ittifakı adayını açıklamış ve seçime yönelik çalışmalarını hızlandırmıştır. Mevcut tabloda somut adımların atılmaması halende sonucun değişmeyeceği kaçınılmazdır.

Son olarak Adana’nın İmamoğlu ilçesine giden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “İmamoğlu’ndayız…” mesajı Altılı Masanın ikinci büyük ortağının İmamoğlu’nu işaret ettiği mesajını vermektedir.

Seçime 7 ay kala yaşanan gelişmeler doğrultusunda kabinede bazı değişikliklerin olma ihtimali yüksek görülmektedir. Süreçte CHP’den istifa eden Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal’ın AKP’ye geçmesi ve benzer başka isimlerin bir uçtan diğer uca transfer olma olasılığı yüksektir. Yine Akşener’in İmamoğlu mesajı önümüzdeki günlerde ülkemizin ciddi gelişmelere sahne olacağını göstermektedir.

 

Rize’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Rize’de tamamladı. Lisans eğitimini işletme alanında, yüksek lisans eğitimini; Eğitim Bilimleri, Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında tamamladı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Yönetimi ve Politikaları Ana Bilim Dalı, Eğitim Yönetimi ve Teftiş Doktora Programına devam etti. Eğitim iş kolunun çeşitli kademelerinde görev yaptı. 21.02.2019 tarihinde kamudaki eğitim yöneticiliği görevinden emekli oldu. Eğitimci-Yazar-Şairin; TODAİE Hazırlık Kılavuzu, iki adet şiir, on bir adet çocuk ve genç edebiyatı olmak üzere toplam 14 adet kitabı bulunmaktadır. Ayrıca eğitim bilileri aralında ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır. Meslek hayatı boyunca çok sayıda ulusal proje ile Avrupa Birliği projesi yazmış ve yönetmiştir. Eğitim bilimleri, proje döngüsü ve kişisel gelişim alanlarında çok sayıda eğitici eğitimi sertifikasına sahip olup yetişkin eğitimleri vermiştir. Halen çeşitli gazete ve haber sayfalarında makaleler yazmaktadır. Medya Siyaset Yayın Grubu Genel Yayın Koordinatörü ve programcılığı yapmaktadır.