Dünya gıda fiyatları endeksi şubatta gerileyerek art arda on birinci ayda da düştü. Türkiye’de ise gıda enflasyonu aylık gıda enflasyonu yüzde 7,36 yıllık gıda enflasyonu yüzde 69,33 oldu.
Küresel gıda fiyatları şubatta önceki aya göre yüzde 0,6 geriledi. Gıda fiyatları geçen yılın mart ayında Rusya-Ukrayna’yı savaşıyla çıktığı zirveden yüzde 19 düşmüş oldu. Türkiye’de ise gıda fiyatlarındaki artış sürdü.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) derlediği, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen Dünya Gıda Fiyatları Endeksi ocak ayındaki 130,6 seviyesinden şubatta 129,8’e düştü.
DÜNYADA ŞEKER FİYATLARI YÜKSELDİ
Yaygın olarak ticareti yapılan gıda emtialarının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen endeksteki düşüş , şeker fiyatlarındaki keskin artışı dengeleyen bitkisel yağlar ve süt ürünleri fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklandı.
FAO Şeker Fiyat Endeksi, şubatta aylık yüzde 6,9 artarak altı yılın en yüksek seviyesine yükseldi. FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi şubatta önceki aya göre yüzde 3,2 düştü. FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ay boyunca yüzde 2,7 düştü. Tahıl ve et fiyatları ise değişmedi.
Böylece küresel gıda fiyatları, şubatta Eylül 2021’den beri kaydedilen en düşük seviyeye gerilemiş oldu.
TÜRKİYE’DE GIDA ENFLASYONU YÜZDE 70’E YAKIN
Küresel gıda fiyatları gerilerken Türkiye’de ise gıda fiyatlarındaki artış son hız devam etti. Bugün açıklanan enflasyon rakamlarına göre, şubatta gıda ve alkolsüz içecek fiyatları önceki aya göre 7,36 arttı. Şubatta yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 69,33 oldu.
Şubat ayının zam şampiyonları da gıda ürünleri oldu. Şubat ayında bir önceki aya göre en fazla fiyat artışı, yüzde 24,56 ile sebzede (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) oldu. Aylık bazda taze meyve fiyatları yüzde 10,47, dana eti yüzde 10,31, yüzde 10,25, tereyağı ise yüzde 8,24 arttı.
KAYNAK:SÖZCÜ