Meclis’te Laiklik ve Cumhuriyet Değerlerine Açık Saldırı! : HÜDA PAR’lı Vekilden Kemalizme Zehir İthamı

Meclis’te Laiklik ve Cumhuriyet Değerlerine Açık Saldırı! : HÜDA PAR’lı Vekilden Kemalizme Zehir İthamı
Yayınlama: 19.02.2025 23:35
A+
A-

AKP listelerinden Meclis’e giren HÜDA PAR milletvekillerinin Cumhuriyet değerlerine yönelik tartışmalı açıklamaları devam ediyor. Son olarak HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmada, “Kürt meselesinin sebebi Kemalizm’dir. Çözümü de İslam’dadır” sözleriyle büyük tepki çekti.

Dinç’ten Kemalizm’e Ağır Sözler

Faruk Dinç, Meclis’te yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Bizi kardeş kılan İslam’dır dedik. İslam’dır dediğimiz için birileri hopluyor zıplıyor. Başkaları da çalıştay yapıyor, ses yok. Hatta el yükselten, devlet vaat eden zat tam tuşlara basarak HÜDA PAR’a iftira atıyor. Biz biliyoruz sizin düşmanlığınız İslam’adır. Derdiniz İslam’ladır.

Kürt meselesinin sebebi Kemalizm’dir. Çözümü de İslam’dadır. Siz bize çözümün zehri olan Kemalizmi öneriyorsunuz, bize bu zehri yutturmaya çalışıyorsunuz. Kemalizm zehirdir. Biz bu zehri yutmayacağız. İlacımız olan aziz İslam’la kardeş olacağız. Ve hep birlikte Türk’üyle, Kürt’üyle, Arap’ıyla, Zaza’sıyla kardeşçe bu ülkede yaşayacağız. Bizim hakkımızda iftirada bulunanlarla ayrıca mahkemede hesaplaşacağız.”

CHP’li Vekilden Sert Tepki: “Kemalizm Bu Ülkenin Harcıdır!”

HÜDA PAR’lı vekilin Meclis’teki açıklamaları üzerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Gülcan Kış, sosyal medya hesabından sert bir yanıt verdi. Kış, Dinç’in sözlerini ‘alçakça saldırı’ olarak nitelendirerek şu ifadeleri kullandı:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in kalbinde, Gazi Meclisimizde, Mersin Milletvekili Faruk Dinç’in Cumhuriyet’e, laikliğe ve Atatürk’e yönelik alçakça saldırısını Mersin Milletvekili olarak şiddetle kınıyorum!

Kemalizm zehir değil, aksine bu ülkenin harcı, temeli, çimentosudur! Anayasa’nın 66. maddesi açıktır: ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir!’ Bu ülkenin Türk’ü, Kürt’ü, Arap’ı, Zaza’sı, Çerkes’i, Boşnak’ı, Laz’ı Cumhuriyet’in eşit yurttaşlarıdır!

Cumhuriyet, etnik ayrımları aşarak hepimizi tek bir çatı altında buluşturmuş, özgür kılmıştır! İşte o çatı, Mustafa Kemal Atatürk’tür! Atatürk, sizin yobaz yağmurlarınızı engelleyen, bu milletin üzerine çökmeye çalışan karanlığı durduran sarsılmaz çatıdır!

Siz, Cumhuriyet’i ve laikliği hedef alarak bu milleti bölmeye çalışıyorsunuz! Ama bilin ki TBMM, gericiliğin, bölücülüğün, Cumhuriyet düşmanlarının kürsüsü olamaz, olmayacaktır!”

HÜDA PAR’ın Tartışmalı Geçmişi: İslam Hukuku Çıkışı

HÜDA PAR’ın tartışmalı söylemleri bununla da sınırlı değil. Parti, geçtiğimiz aylarda Diyarbakır’da düzenlediği “Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı” ile gündeme gelmişti. Dinç, emniyet ve yargı sisteminin ailenin korunmasında yetersiz kaldığını savunarak çözümün Kur’an’ın Nisa Suresi 35. ayetinin uygulanmasında olduğunu öne sürmüştü.

Meclis’te Gerilim Büyüyor

Faruk Dinç’in Kemalizm’i hedef alan sözleri, TBMM’de laiklik karşıtı söylemlerin nasıl bir zeminde sürdüğünü bir kez daha gözler önüne serdi. Cumhuriyet değerlerine açık saldırı niteliğindeki bu açıklamalar karşısında muhalefet sert tepki gösterirken, iktidar cephesinden herhangi bir resmi açıklama gelmemesi dikkat çekti.

HÜDA PAR’lı vekilin sözleri Meclis’te gerilimi artırırken, kamuoyunda da geniş yankı uyandırdı. Türkiye’nin kurucu ideolojisini hedef alan bu çıkışların devam edip etmeyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.

 

Atatürk ve Cumhuriyetten Yana Taraf Haber Merkezi