İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yaşanan gelişmelere sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidarı hedef alan Dervişoğlu, “Bu tam manasıyla bir sivil darbedir” diyerek muhalefete sorumluluk alma çağrısında bulundu.
“Seçme ve Seçilme Hakkı Askıya Alındı”
Ekrem İmamoğlu’na yönelik adli süreçlere tepki gösteren Dervişoğlu, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendisine rakip olma iddiasını ortaya koyan bir siyasetçiye zincirleme davalar açmak, diplomasını iptal etmek ve sabahın ilk ışıklarıyla evine polis gönderip gözaltına almak; zulümdür, zorbalıktır ve ancak diktatörlüklerde yaşanabilecek bir saçmalıktır” ifadelerini kullandı. Türkiye’de seçme ve seçilme hakkının fiilen askıya alındığını belirten Dervişoğlu, “Tarih, aynılarını yapan darbecileri nasıl yazdıysa; bugün, bu işe imza atanları da o şekilde yazacaktır” dedi.
“Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırma Teşebbüsü”
Dervişoğlu, yaşananları “anayasal düzeni ortadan kaldırma teşebbüsü” olarak nitelendirerek Cumhuriyet savcılarını göreve çağırdı. “Recep Tayyip Erdoğan iktidarının bugün yaptığı işin adı; anayasal düzeni ortadan kaldırma teşebbüsüdür. Bu tam manasıyla bir sivil darbedir. Bu korkunç adım, Recep Tayyip Erdoğan marifetiyle işlenen anayasal bir suçtur. Buradan Cumhuriyet’in şerefli savcılarına suç duyurusunda bulunuyor, bu zorbalığı aziz milletimize de şikayet ediyorum” dedi.
“Muhalefet İçin Artık Açıklama Yapmak Yeterli Değil”
Muhalefetin açıklamalarla yetinmemesi gerektiğini vurgulayan Dervişoğlu, “Madem her şey, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Erdoğan’ı ömür boyu o makamda tutmak için yapılıyor, o zaman muhalefetin açıklama yapmaktan öte sorumluluklar üstlenmesi kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı. Dervişoğlu, Erdoğan’ın Anayasa’ya göre yeniden aday olamayacağını belirterek, “Anayasa tanınmazsa ve muhalefete yönelik tasfiye süreci devam ederse, yapılacak tek şey Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin boykot ve protesto edilmesidir. Tüm muhalefet, yüksek bir meclis çoğunluğuna yönelmeli ve bu ceberrut yönetimin kanun yapma yetkisi elinden alınarak eli kolu bağlanmalıdır” dedi.
Dervişoğlu’nun açıklamaları, muhalefet içinde yeni bir yol haritası tartışmasını beraberinde getirirken, Cumhur İttifakı’nın bu sert çıkışa nasıl yanıt vereceği merak konusu.