CHP Lideri Özgür Özel’in, Saraçhane’deki mitingi yayınlamayan kanallara yaptığı boykot çağrısına Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan tepki geldi. Tunç, “Bu basın özgürlüğüne darbedir” dedi. Aynı medya kuruluşlarının İBB Başkanı İmamoğlu’na yönelik operasyonları görmemesi ise tepkilerin odağında.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik başlatılan soruşturmalar sonrası Saraçhane’de başlayan kitlesel protestolar, Türkiye gündemini sarsmaya devam ediyor. Ancak protestoları günlerdir görmezden gelen iktidara yakın medya kuruluşları, hem kamuoyundan hem de CHP cephesinden sert tepki görüyor.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Saraçhane’de düzenlenen kitlesel mitinglerin yayınlanmamasını “medya darbesi” olarak nitelendirmiş, başta A Haber, CNN Türk, Kanal D, TGRT, Ülke TV gibi kuruluşların bağlı olduğu markalara karşı boykot çağrısı yapmıştı.
Bu çağrı üzerine hükümet cephesinden ilk tepki Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan geldi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptığı yazılı açıklamada CHP lideri Özgür Özel’in boykot çağrısını hedef aldı. Tunç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“İfade özgürlüğünün, halkın doğru bilgilendirilmesinin teminatı ve demokrasinin olmazsa olmazı olan basın kuruluşlarının yine düşmanca bir tutumla isimlerinin anılması, tezahüratlarla yuhalattırılması basın özgürlüğüne bir darbedir.”
Tunç, bugüne kadar hiçbir yayın kuruluşunun bu şekilde hedef alınmadığını savunarak, medya kuruluşlarının yargı süreçlerini kamuoyuna aktarmasından rahatsız olunmaması gerektiğini söyledi.
Tunç ayrıca, Özgür Özel’in CNN International’a verdiği röportajda kullandığı “Türkiye’de yargı bağımsız değildir” sözlerine de yanıt verdi:
“Yabancı bir yayın kuruluşuna ‘Türkiye’de yargı bağımsız değildir’ demek çirkin bir algı operasyonundan başka bir şey değildir. Türk yargısı bağımsızdır, tarafsızdır.”
Özel, Saraçhane’de yaptığı konuşmada, “Bazı kanallar bu halkın sesini duyurmuyor. TRT başta olmak üzere yandaş medyaya tek tek boykot uygulayacağız. Bizden aldıkları vergilerle halkı susturanları izlemeyin, kullanmayın” ifadelerini kullanmıştı.
Ayrıca yayın organlarıyla ilişkili özel şirketlerin isimlerini de vererek, ürün boykotunun başladığını ilan etmişti.
Tunç’un açıklamaları kamuoyunda ve sosyal medyada geniş yankı uyandırırken, birçok yurttaş “7 gündür meydanlarda on binlerce kişi varken, bu medya susuyordu, şimdi basın özgürlüğünden mi söz ediyorsunuz?” yorumlarıyla hükümete tepki gösterdi.
MedyaSiyaset’e konuşan CHP’li bir kaynak ise, “Yargıyı siyasallaştıranlar, halkı görmeyen medyayı özgürlük zannediyor. Gerçek özgürlük halkın sesini susturmayan yayıncılıktır” değerlendirmesini yaptı.