CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin temel sorununun yoksulluk ve sefalet olduğunu vurguladı. Ramazan ayına girilmesiyle birlikte iftar çadırlarında yaşanan manzaraları anlatan Başarır, “İnsanlar iftar sonrası cebinden poşet çıkarıp, ‘Kalan yemekleri verir misiniz, sahurda yiyeceğiz’ diyor. Ama Sağlık Bakanı çıkıp halkın kilo probleminden bahsediyor. Bu ülkede iki büyük diyetisyen var: Recep Tayyip Erdoğan ve Mehmet Şimşek. Çünkü milyonlarca insan midesini tam olarak dolduramıyor,” dedi.
Ekonomik krizin boyutlarına dikkat çeken Başarır, vatandaşın kredi borçlarının ve icra dosyalarının tavan yaptığını belirtti. Açlık sınırının 24 bin lira, yoksulluk sınırının ise 76 bin liraya dayandığını vurgulayan CHP’li vekil, “Emekli ve asgari ücretli sefalet içinde yaşarken, iktidar saraylarından, lüks araçlarından, uçak konvoylarından vazgeçmiyor,” ifadelerini kullandı.
Emeklilerin bayram ikramiyesinin yetersizliğine de değinen Başarır, “İnsanlar temel ihtiyaçlarını bile karşılayamazken, hükümet maaşlara yapılacak zammı tartışmaya açıyor. Oysa bayram ikramiyesi bir maaş olmalı,” dedi.
Başarır, AKP Ankara Milletvekili Osman Gökçek’in CHP’nin iftar saatinde yoklama istediği iddiasının tamamen algı yaratmaya yönelik olduğunu belirterek, “İftardan bir saat sonra yoklama istemişiz ama utanmadan sıkılmadan yalan söylüyorlar. Dinimizi kirleten seccade cambazlarından, tarikatlarla holding kuranlardan kurtulmalıyız,” diye konuştu.
CHP’li belediyelere yönelik başlatılan soruşturmaları “hukuk eliyle darbe” olarak nitelendiren Başarır, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomasının hiçbir zaman sorgulanmadığını ancak Ekrem İmamoğlu’nun diploması üzerinden algı operasyonları yapıldığını söyledi. “Ekrem Bey’in diploması ortada. Ama Erdoğan’ın diploması sır gibi saklanıyor. Diplomasını onaylayan hoca o tarihte kızlık soyadını kullanıyor. Oysa o dönemde Medeni Kanun buna izin vermiyordu. Bunları sorgulamayan savcılar, CHP kurultayını bile inceliyor,” dedi.
Başarır, bu soruşturmaların siyasi olduğunu ve CHP’nin baskılara boyun eğmeyeceğini belirterek, “22 yıllık iktidarında Erdoğan’a ilk yenilgiyi tattıran Özgür Özel’i seçtik. Bu iradeyi sorgulamak kimsenin haddi değil,” ifadelerini kullandı.