Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinin yankıları sürerken İsrail’in Lübnan’a hava saldırıları devam ediyor. İlk kez Beyrut’un merkezini vuran İsrail savaş uçakları, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin üç üyesini öldürdü. Saldırılarda Sünni bir topluluk olan Cemaati İslami’nin de hedef alındığı öne sürüldü. Ülkenin güneyindeki bombardımanda ise Hamas’ın Lübnan şefi Fetih Şerif Ebu el-Emin’in öldüğü açıklandı.
‘ATOM BOMBASI KULLANILABİLİR’
(E) Amiral ve Yazar Türker Ertürk X hesabından Ortadoğu’da son yaşanılanlarla ilgili açıklamada bulundu.
Ertürk,”Netanyahu el yükseltiyor, savaş tırmanacak bölgeselleşecek ve atom bombası kullanılabilir” başlığıyla yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“1. Netanyahu Gazze’den sonra yönünü kuzeye çevirdi.
2.Çağrı cihazları üzerinden Hizbullah’ın komuta kademesine ve üst düzey militanlarına yönelik saldırının, Lübnan’nın güneyine yönelik ve halen devam eden ağır bombardımanın, Nasrallah’ın öldürülmesiyle sonuçlanan taarruzun ve zırhlı birliklerle Lübnan’a yönelik olarak konuşlanmanın amacı zorlayıcı strateji idi.
3. Yani Hizbullah’ı ateşkese zorlamak, Gazze’ye verdiği desteği kesmek, Lübnan’daki halkın öfkesini Hizbullah üzerinde toplayarak baskı yaratmak ve 7 Ekim 2023’den beri devam eden karşılıklı füze saldırıları nedeniyle İsrail’in kuzeyini boşaltan yaklaşık 100 bin Yahudinin evlerine dönmesini sağlamaktı.
4.Hizbullah çok büyük darbe almasına rağmen pes etmedi, savaşa devam azim ve iradesi kırılarak ateşkese evet demedi.
5.Bu gelişme ister istemez İsrail’i kara harekatına zorluyor. Zaten başlangıçta bu seçenek düşünüldüğünden Gazze ve Batı Şeria yedek kuvvetlere bırakılmış muharip esas birliklerle muhtemel kara harekatı için İsrail’in kuzeyinde konuşlanılmıştır.
6. ABD Deniz Kuvvetleri’nin de İsrail’in Lübnan’ın güneyine yönelik muhtemel kara harekatını desteklemek ve savaşa İran’ın da müdahale edebileceği seçeneğine karşı Doğu Akdeniz, Kızıldeniz ve Körfezde ileri konuş mevkilerine intikal etmiştir.
7. Halen Lübnan’a yönelik olarak hava harekatına devam eden İsrail hava Kuvvetleri’ne ait bazı savaş uçaklarının İsrail’deki hava meydanlarının zarar görmesi nedeniyle Kıbrıs’ın güneyini kullandığı görülmektedir.
8. İsrail bugüne kadar sivil yerleşim yerlerini vurmasına rağmen İran ve Hizbullah savaşı tırmandırmamak ve uluslararası kamuoyunun öfkesini çekmemek için hep İsrail’deki askeri hedeflere odaklanmıştır.
9. İsrail’in Lübnan’ın güneyine yönelik kara harekatını başlatması ve Hizbullah’ın zor durumda kalması İran’ın müdahalesini tetikleyebilir ve ABD’nin savaşın içine girmesine neden olur.
10. Böyle bir gelişme olması durumdan Rusya sessiz kalmayacaktır. Şu anda bile Rusya’nın İran’da binlerle ifade edilebilecek teknik elemanı ve askeri uzmanı hava savunması başta olmak üzere destek vermektedir. Çin de Rusya kadar olmasa bile İran’a destek verecektir.
11. Bu gelişmeler ABD, Rusya ve Çin’in bölgede direkt olarak karşı karşıya gelmeden vekalet savaşı yapması şartlarını oluşturur.
12. Mısır’da Sisi de Türkiye’deki iktidar gibi iki yüzlü bir Gazze siyaseti uygulamıştır. Savaşın büyümesi durumunda Mısır halkının bilinen durumu nedeniyle iç karışıklar çıkabilir ve Sisi zor durumda kalabilir.
13. Savaşın bölgeselleşmesi durumunda nüfusunun çoğunluğu Filistinli olan Ürdün’de Kral Abdullah da zora düşecektir.
14. Irak ve Suriye’de 4 bine yakın ABD askeri var. Ayrıca bu ülkelerde İran’a yakın Şii milisler mevcut.
15. Demem o ki; İsrail’in Lübnan’ın güneyinde başlatacağı kara harekatı Türkiye dahil bölgeyi ateş topuna çevirebilir. Ve bu gelişmeler İsrail’in SAMSON SEÇENEĞİ kapsamında İran’a atom bombası atmasını tetikleyebilir.
SAMSON SEÇENEĞİ nedir?; İsrail’in bir ülkeye karşı “son çare” olarak nükleer silahlarla büyük çaplı misilleme yapma ve caydırma stratejisidir.”
https://x.com/orsatramola/status/1840768068047290544?s=48&t=A7VAvnamIQXv1_PnT1jM3Q