DSÖ yaptığı açıklamada elektronik sigaraların tütün kullanımını bırakmada etkili olmadığı, bunun yerine farklı bir bağımlılık geliştirdiği belirtti. Açıklamada, özellikle gençlerin ilgisine sunulan elektronik sigaraların, sosyal medya yoluyla yaş sınırı olmaksızın çocuk ve gençlere satıldığı ifade edildi. Yetkililere acil eylem çağrısında bulunan DSÖ’nün açıklamasında, “E-sigaraların açık piyasada bulunmasına izin verildi ve gençlere agresif bir şekilde pazarlandı. 34 ülke e-sigara satışını yasaklıyor, 88 ülkede e-sigara satın alınabilecek minimum yaş sınırı yok ve 74 ülkede bu zararlı ürünlerle ilgili herhangi bir düzenleme bulunmuyor” denildi.
Başkanlığını Prof.Dr. Neslihan İnal’ın yaptığı Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptığı. Açıklamada elektronik sigaranın gençler üzerindeki yarattığı tehlikelere vurgu yapılarak yardım almak isteyenlere dernek tarafından destek verileceği belirtildi.
Yapılan açıklama şöyle:
“Dünya Sağlık Örgütü tarafından son yıllarda özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigara (e-sigara) kullanım sıklığının endişe verici boyutlara ulaştığı belirtilmektedir. Maalesef ülkemizde de özellikle öncesinde sigara kullanmamış gençler arasında e-sigara kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır.
E-sigara; görünüşü, hareketi, dumanı ile sigarayı taklit eden ve “sanki sigaraya alternatif bir ürünmüş gibi” yapılarak sigara firmaları tarafından tasarlanan bir pazarlama stratejisi ürünüdür. E-sigara ile alınan nikotin düzeyi normal sigaraya göre çok daha fazladır. Bununla birlikte e-sigara solüsyonlarının içeriğinde normal sigaraya ek olarak bulunan renk, tat, koku verici olarak kullanılan yapay maddelerin solunum yoluyla alınmasının sigaranın kanserojen etkisine ek olarak solunum fonksiyon bozukluğuna neden olduğu ve kanser yapıcı etkiyi artırdığı da bilinmektedir. Bu nedenle e-sigaranın hem bağımlılık yapıcı etkisi hem de kanserojen etkisi normal sigaraya göre çok daha yüksektir.
E-sigara kullanımının, nikotin bağımlılığına hızlı ve yüksek oranda yol açmasının yanı sıra kokain ve amfetamin gibi diğer madde kullanım bozukluklarına da zemin hazırladığı bilimsel yayınlarda belirtilmektedir. E-sigara kullanımı hakkında danışmanlık ve yardım almak isteyen gençlerin ve ailelerin çocuk ve ergen psikiyatristlerine başvurabileceklerini hatırlatarak konuyla ilgili atılacak adımlarda Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği olarak rol alacağımızı bildirmek isteriz.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR