Dini İhtiyaçlar Üzerine – Mine Bay Yazdı

Dini İhtiyaçlar Üzerine – Mine Bay Yazdı
Yayınlama: 05.05.2024 16:55
A+
A-

Kaç gün oldu ağızlarına sakız ettiler. Arapça tercüman kullanmış, eline dua yazmış, lüks marka otomobil istemiş.

Elbette Beyefendi’nin avukatı değilim. Gerek yok zaten. Kendi savunmasını kendisi yapmış ve tüm bu suçlamaları şu şekilde cevaplamış. Demiş ki elime dua yazmıyorum, Arapça biliyorum, lüks arabaya ise ihtiyacım var.

Bu akıl dolu yanıtla ona laf edenleri susturmuş. Şimdi çenelerini kapatıp donup kaldılar. Söyleyecek söz bulamıyorlar.

Bir insanın din diyanet maneviyat gibi önemli bir işi olacak, bu işi ucuz arabalarla görecek öyle mi? Nerede görülmüş?

Evet, ekonomik kriz var.Vatandaş dişini sıkacak,fedakârlık edecek, porsiyonunu yarıya indirecek, et yerine hıyar yiyecek, bir simidin yarısını tüketecek, mahalle mahalle gezip ucuz peynir kovalayacak.

Vatandaş vatandaş olması hasebiyle bunlardan mesul. Gocunmayacak, isyan etmeyecek, niçin demeyecek, dişini sıkacak, paşa paşa tasarruf edecek.

Tutup utanmadan tepedekiler de tasarruf etsin diyorlar.  Öyle şey olur mu? Onlar vatandaş mı? Adı üstünde vatandaşın tepesindeler. O vatandaşı tepe tepe kullanacak, dört nala sürecekler.

İliğini de tüketecekler kemiğini de… Audi’ye de binecekler, jete de. Bu işler böyle. Ses etmeyin, oturun oturduğunuz yerde. Hem bakın Beyefendi ne demişti, elime dua yazmıyorum, Arapça biliyorum, lüks arabaya ihtiyaç duyuyorum.

Efendim, tam anlayamadım, şahsıma terbiyesiz mi dediniz? Sizin vergileriniz mi, sizin cebinizden çıkanlar mı?

Asıl terbiye yoksunu sizlersiniz. Hicap duyun, yerin dibine girin, diliniz kopsun, kursağınızdan sıcak çorba geçmesin. İnim inim inleyin.

Pek tabii uhrevi konular, inanç… bunlar fakirlik kaldırmaz. Maneviyat demek gösteriş ve şatafat demek; maneviyat demek iktidar ve zenginlik demek.

Altında kıytırık bir araba olan nasıl peygamberi, dinin hükümlerini anlatsın. Hoşgörü ve tevazunun öneminden bahsetsin. Gözleri dolarak bir lokma bir hırkayla yaşam sürmenin güzelliğinden dem vursun.

İman insanın kalbindedir fakat din hizmeti öyle midir? Doksan bir milyar sekiz yüz yirmi dört milyon sekiz yüz beş bin liraya ihtiyaç duyar. İşte buna son yirmi iki yılın din istismarı, yok hayır, dine bakışı, dine verdiği değer deriz.

Her ihtimale karşı tekrarlamakta fayda var. Sebebi malum. Kalın kafalara ancak giriyor. Neydi efendim,Beyefendi eline dua yazmıyor, Arapça biliyor, lüks otomobile ihtiyacı var.

1976 Sivas doğumludur. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi veİdari Bilimler Fakültesi İşletme mezunudur. Yazmak dışında herhangi bir işle meşgul olmamıştır. İlk romanı “Kasaba” 2017 yılında yayımlanmıştır. Roman 1980 ihtilalinden bugünün Türkiye’sine değin geçen süreyi hikâye eder. Yer yer büyülü gerçeklik unsurları ile yer yer distopik bir evren gözlenir. İkinci romanı “Eşikte” 2019 yılında yayımlanmıştır. Tipik bir post modern romandır. Konusu sosyal medyada çocuk tacizidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğini almış, yüz kütüphaneye dağıtılmıştır. Üçüncü romanı “Kesit” 2020 yılında yayımlanmıştır. Tarikat yaşamını hikâye eder. İlk ve tek öykü kitabı “Kestane’nin Düşü” 2022 yılında yayımlanmıştır. Toplamda yedi öyküden oluşur. Öykülerin konusu; yaşlılık, yalnızlık, yozlaşmış gelenekler, siyasi iktidarın toplumsal baskısı, işsiz öğretmenler, cemaate teslim edilmiş fakir öğrenciler, ölüm ve kabul ediliş biçimidir. Son kitabı, siyaset araştırma ve inceleme konulu “Ulak” 2023 yılında yayımlanmıştır. Kitapta ülke siyasetinin yanı sıra kitap analizleri, gezi, anı ve denemeler de yer almaktadır. Çeşitli gazetelerde gündem ve siyasete dair köşe yazısı yazmaya devam etmektedir.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.